ساختمان سازی یک فرآیند پیچیدهای است که نیاز به داشتن دانش طراحی معماری، قوانین ساختمان، مقررات منطقه و عناصر اساسی ساختمان دارد و هر کسی دارای این اطلاعات نیست. اینجاست که نیاز به وجود پیمانکار ساختمان که از همه مراحل ساخت و ساز اطلاع داشته باشه، احساس میشه. پیمانکار ساختمان کسی است که بر فرآیند پیشرفت ساخت و ساز نظارت میکند و با توجه به نوع قراردادی که میان کارفرما و پیمانکار بسته شده، وظایف مختلفی برعهده دارد. به عنوان مثال پیمانکار ساختمان مسکونی بر ساخت خانههای مسکونی و پروژههای مسکونی چند واحده نظارت میکند و پیمانکار ساختمان تجاری هم بر ساخت و ساز و بازسازی اماکن تجاری مانند فروشگاهها و پاساژها نظارت میکند. اما آیا پیمانکار شخص حقیقی است یا حقوقی؟
تا به اینجا با پیمانکار و نقشی که در ساخت و ساز بر عهده دارد به صورت کلی آشنا شدیم. اما آیا پیمانکار تنها یک شخص است یا شرکت؟ پیمانکاران ساختمانی معمولا دارای شرکت هستند و چندین نفر هم در کنار آنها کار میکنند. البته که اغلب این پیمانکاران افرادی هستند که تا پیش از این سابقه فعالیت در ساختمانسازی را داشتهاند. این شرکت پیمانکاری با افراد مختلف فعال در حوزههای مختلف ساختمان همکاری میکند و تمامی مراحل ساخت و ساز خانه را با برنامهریزی جلو میبرد. البته که پیمانکار ساختمان هم انواع مختلفی دارد، مدیریت تمامی این افراد بر عهده پیمانکار اصلی ساختمان است. شاید تاکنون شنیده باشید که کسی در اطرافتان کار ساخت ساختمانش را به صورت کنترات به دست پیمانکار سپرده است. در واقع در این حالت کارفرما تنها با پیمانکار اصلی در ارتباط است و بر روند پیشرفت کار نظارت میکند و از پیمانکار گزارش کار را دریافت میکند. هر پیمانکار یا شرکت پیمانکاری ساختمان، تیم متخصص و کارکنان خود را دارد. اما در صورت نیاز هم مجبور به استخدام نیروی بیشتر دارد. اما پیمانکار ساختمان چه وظایفی را بر عهده دارد؟
همانطور که گفتیم پیمانکار کسی است که بر روند ساخت و ساز نظارت کند و اطلاعات کلی راجع به مراحل مختلف آن داشته باشد. اما مسلما یک شخص نمیتواند در همه زمینه ها مهارت لازم را داشته باشه و به همین خاطر پیمانکار اصلی و عمومی باید بهترین پیمانکاران فرعی مانند پیمانکار نقاشی ساختمان، پیمانکار برقکشی، پیمانکار سنگکاری و…..هم برای انجام مراحل مختلف ساخت و ساز انتخاب کند. بنابراین پیدا کردن اشخاص و متخصصان حرفهای برای انجام قسمتهای مختلف ساخت و ساز مهمترین وظیفه پیمانکار عمومی است. اما این تنها کاری نیست که یک پیمانکار باید انجام دهد.
تهیه و خرید مصالح و تجهیزات لازم و سایر خدمات موردنیاز برای پیشرفت ساختمان هم از کارهایی است که توسط پیمانکار عمومی باید نظارت و مدیریت شود. در واقع پیمانکار یک مدیر است که بر انجام کارها نظارت میکند. به طور کلی برخی وظایف پیمانکار عمومی به شرح زیر است:
علاوه بر این موارد پیمانکار باید تمام تلاش خود را در جهت به اتمام رساندن پروژه در موعد مقرر بکند. در غیر اینصورت ممکن است دچار مشکلات مختلفی با کارفرما شود
شخصی که کار نظارت بر پیشرفت کلی ساخت را بر عهده دارد،پیمانکار عمومی یا اصلی است. اما این شخص یا شرکت، پیمانکار و پیمانکاران مختلف دیگر را برای اتمام پروژه استخدام میکند که به آنها پیمانکاران فرعی گفته میشود. این دسته از پیمانکاران با توجه به مراحل مختلف ساخت به چندین دسته تقسیم میشوند که به شرح زیر است:
همانطور که در مقاله انواع قرارداد پیمانکاری ساختمان هم گفتیم، برای سپردن کار ساخت و ساز ساختمان به پیمانکار لازم به نوشتن و ثبت قرارداد میان کارفرما و پیمانکار هست. اما نوع قرارداد و بندهای ذکر شده در آن براساس تصمیم کارفرما متفاوت است. براین اساس انواع قراردادهای پیمانکاری به سه دسته زیر تقسیم میشوند:
با همه این تفاسیر توجه و دقت در انتخاب پیمانکار ساختمان آینده پروژه را تعیین میکند. درصورتی که بررسیهای لازم پیش از استخدام پیمانکار ساختمان را انجام ندهیم، ممکن است به مشکلات متعددی برخورد کنیم که چون معمولا هزینهها در پروژه ساخت و ساز بالا است مطمئنا متحمل خسارتهای مالی زیادی هم خواهید شد. بنابراین قبل از هر چیز سابقه علمی و کاری پیمانکاران را بررسی کنید تا از حسن سابقه آنها مطمئن شوید. پس از آن هم باید تمامی موارد و نیازهای خود را بدست آورید تا بتوانید هنگام نوشتن قرارداد تمامی آنها را با پیمانکار درمیان بگذارید و ابهامات خود را برطرف کنید. تنها در این صورت است که میتوانید تجربه خوبی از پروژه ساخت و ساز خود داشته باشید. گروه پیمانکاری ایستا دقیق سپاهان هم یکی از بزرگترین مجموعههای پیمانکاری است که تاکنون چندین پروژه دولتی و خصوصی را به اتمام رسانده است. این مجموعه علاوه بر این در انجام بازسازی ساختمان هم سابقه خوبی دارند. شما میتوانید برای دریافت راهنمایی با کارشناسان این مجموعه تماس بگیرید.