با توجه به مزایا و محاسنی که از گوشه و کنار برای سیستم گرمایش از کف در ساختمانها میشنویم، کم نیستند افرادی که علاقمند به راهاندازی این سیستم در ساختمان و منزل خود شده باشند. اما زمانی که صحبت از راهاندازی سیستم گرمایش از کف برای ساختمان کامل میشود، یک پرسش رایج این است که آیا راهاندازی این سیستم در چنین ساختمانی امکانپذیر است؟ به خاطر همین ما در این محتوا نکاتی را در اینباره مطرح خواهیم کرد که تعدادی از آنها به شرح زیر است:
اگر در حال برنامهریزی برای بازسازی و یا در حالت ساخت و ساز ساختمان خود هستید، برای سیستم گرمایشی در میان انواع روشهای گرمایش مانند رادیاتور، داکت اسپیلیت و حتی بخاری و….استفاده از سیستم گرمایش از کف انتخابی عالی است. اما این کار تنها در صورت بازسازی ساختمان و یا هنگام ساخت قابل اجرا است. در واقع در این روش لولههایی از زیر کفپوش ساختمان عبور داده میشوند که این لولهها به روشهای مختلفی گرم شده و به همین ترتیب گرما به فضای خانه منتقل میشود. به این ترتیب به پرسش افرادی که ساختمانشان کامل شده و تصمیم به تعویض سیستم گرمایشی خود دارند پاسخ داده میشود که نیاز به بازسازی کف دارید. یکی از مهمترین مزایای استفاده از این روش این است که گرمای فضا به طور یکنواخت در تمام فضا پخش خواهد شد . انتقال حرارت این سیستم به صورت تشعشی- تابشی است. اما به عنوان مثال بزرگترین مشکلی که در استفاده از بخاری برای گرمایش خانه وجود دارد این است که عمدتا تنها قسمتهایی که نزدیک بخاری است گرم میشود و برای گرم شدن باید نزدیک بخاری باشیم. در واقع در این سیستم پدیدهای به نام کنوکسیون طبیعی رخ میدهد. این پدیده به این صورت است که در ابتدا هوای نزدیک به کف گرم شده و هوای گرم به بالا میرود، سپس هوای سرد دوباره به پایین آمده و این چرخه ادامه پیدا میکند. همچنین با توجه به اینکه دمای کف از دیگر نقاط بیشتر است این اختلاف دما باعث تابش گرما به دیگر نقاط فصا میشود و پدیده تابش رخ میدهد.
اما اجرای این سیستم باید توسط افراد حرفهای و با مهارت انجام شود. زیرا در غیر اینصورت به عنوان مثال ممکن است کفپوش ترک بردارد.
حال اجرای این سیستم به روشهای مختلفی انجام میشود که این روشها براساس نحوه گرم شدن لولهها دستهبندی میشوند. این دستهبندی عبارت است از:
اما لولهکشی کف هم با توجه به شرایط فضا به شکلهای مختلفی طراحی و تعبیه میشود. اما دقت داشته باشید که این لولهها باید در ابتدا دیوارهایی که به فضای خارج وصل میشوند را گرم کند و سپس فضای وسط را. علاوه بر این لولهها نباید به هیچ وجه از روی هم عبور کنند و طراحی آنها باید به گونهای باشد که کمترین میزان پیچ و خم را داشته باشد. براین اساس روشهای مختلفی برای طراحی وجود دارد که عبارتند از: مارپیچ یک راهه، مارپیچ دو راهه، مارپیچ سه طرفه و طرح متمرکز یا لوپ.
تا به اینجا تا حدودی با نحوه عملکرد و نصب این سیستم گرمایشی آشنا شدیم. اما استفاده از سیستم گرمایش از کف چه برتریهایی نسبت به دیگرسیستمهای گرمایشی دارد؟
هنگامی که شما سیستم گرمایش از کف را هنگام بازسازی و یا ساخت خانه خود انتخاب میکنید، قطعا تحقیق و جتسجوی کافی راجع به آن انجام دادهاید و مزایا و معایب آن را نسبت به دیگر سیستمهای گرمایشی بررسی کردهاید. مهمترین حسن سیستم گرمایش از کف این است که گرما را به طور یکنواخت در تمامی نقاط فضا پخش میکند و احتمال اینکه برخی نقاط سرد بماند وجود ندارد. در صورتی که در رادیاتور اینگونه نیست و بیشتر هوای نزدیکش گرم میشود. علاوه بر این یکی دیگر از مزایای قابل توجه این سیستم مصرف کمتر انرژی و مقرون به صرفه بودن آن است. این سیستم به نهایت دمای ۲۹ درجه سانتیگراد برای گرم کردن فضا نیاز دارد در حالی که رادیاتور تا حدود ۷۵ درجه سانتیگراد هم نیاز دارد تا بتواند به خوبی فضای اتاق را گرم کند. اما از آنجا که روی لولههای گرمایش از کف عایقهایی هم نصب میشود گرما را از دست نمیدهد. حال از دیگر مزایای این سیستم عبارتند از:
اما با وجود تمام این مزایا هیچ سیستمی کاملا بدون عیب نیست. از جمله معایب این سیستم گرمایش از کف هم قیمت بالا و افزایش ارتفاع کف است. زیرا برای نصب لولهها در کف مجبور با بالا آوردن کفپوش میشویم در حالی که ارتفاع سقف همچنان ثابت است. در این صورت سقف کوتاهتر بنظر میرسد. این عیب محسوب میشود چون برخی سقف کوتاه را نمیپسندند. به همین خاطر این روش بسیار مناسب اتاقهایی است که دارای سقف با ارتفاع زیاد هستند. اما به طور کلی مزایای این روش بسیار بیشتر از معایب آن است.
هزینه اجرای این نوع سیستم گرمایشی هم با توجه به عوامل مختلفی متغیر است. اما به طور کلی همانطور که بیان کردیم قیمت آن بیشتر از سیستمهای گرمایشی دیگری چون رادیاتور است. حال با توجه به عوامل زیر قیمت این روش گرمایشی متغیر است:
با توجه به مطالبی که راجع به مزایا، معایب و نحوه راهاندازی و نصب سیستم گرمایش از کف در بازسازی ساختمان بیان کردیم؛ شما میتوانید براساس میزان بودجه و شرایط محل زندگی خود این روش را برای گرمایش انتخاب کنید. اما توجه کنید به این منظور از افراد حرفهای و با تجربه در این زمینه کمک بگیرید.