اگر در حال برنامهریزی برای بازسازی ساختمان محل زندگی خود و یا محل کار خود هستید، احتمالا تاکنون پیشنهادهای زیادی از سمت شرکتهای پیمانکاری ساختمان به شما شده است. اما شما هنوز در اینکه اصلا کار را به پیمانکار بسپارید یا خیر مردد هستید. حق دارید! چرا که سپردن تمامی کارها از صفرتاصد به پیمانکار تقریبا چند مدتی است که رایج شده است و در قدیم مردم بر این باور بودند که اصطلاحا خودشان باید بالای سرکار ساخت و ساز باشند تا به خوبی پیش رود. اما این موضوع دیگه امروزه پاسخگوی نحوه زندگیها نیست. زیرا اغلب افراد تمام و یا حداکثر طول روز خود را سرکار سپری میکنند و زمان کافی برای رسیدگی و هماهنگی لازم برای ساخت و ساز را ندارند. در واقع نقطه شروع سپردن کارها با پیمانکاران هم از همینجا بود. اما به جز این مورد در صورت انتخاب شرکت پیمانکاری خوب و سپردن کارها به آن، این کار مزایای دیگری در کنار معایب آن دارد که در ادامه بیان میکنیم.
قبل از اینکه مزایای پیمانکاری را در بازسازی بیان کنم، بهتر است که ببینیم اصلا پیمانکار در بازسازی ساختمان چه وظایفی بر عهده دارد و چه اقداماتی انجام میدهد.
زمانی که شما قرارداد خود را با پیمانکار موردنظرتان مینویسید، با توجه به نوع قرارداد(مدیریت پیمان، مشارکت در ساخت و…) تعهداتی از دو طرف قرارداد گرفته میشود و علاوه بر اون وظایف پیمانکار و کارفرما هم در آن مشخص میشود. در این راستا وظایف پیمانکار به صورت کلی و مشترک در هر نوع قراردادی به شرح زیر است:
بررسی معماری و زیرساختهای ساختمان موردنظر: یک پیمانکار خوب باید در ابتدا و پیش از هر برنامهریزی و تصمیمی، ساختمان را از تمامی ابعاد اون بررسی کند و تمامی اقداماتی که برای بازسازی ساختمان لازم است را به کارفرما اطلاع دهد. سپس براساس تصمیماتی که با کارفرما گرفته میشود، اقدام به برنامهریزی و شروع کار کند.
طراحی و تهیه پلان پروژه بازسازی: در این مرحله پیمانکار و طراح ساختمان براساس توانایی و سیلقه مشتری طرح نهایی پروژه را طراحی میکنند تا کارفرما دیدی از تصویر نهایی ساختمان داشته باشد و علاوه بر آن بتواند براساس توانایی خود برای انجام اقدامات لازم تصمیم بگیرد. به عنوان مثال ممکن است طراح برای دیوارپوش ساختمان، کاغذ دیواری را پیشنهاد داده باشد اما کارفرما تصمیم به رنگ و نقاشی داشته باشد.
برآورد هزینه بازسازی ساختمان: پس از تصمیم گیری برای اقدامات و طراحی نوبت به یک برآورد هزینه برای پروژه میرسد که در این برآورد تمامی هزینهها اعم از هزینه مصالح تا هزینه خود پیمانکار هم لحاظ میشود.
زمانبندی و برنامهریزی پروژه: در این مرحله که در قرارداد هم ذکر میشود، پیمانکار باید زمان دقیق انجام هر مرحله از بازسازی و از همه مهمتر زمان تحویل پروژه را مشخص کند.
تهیه مصالح و فراهم کردن نیروی متخصص و کارگر: در این مرحله که بر عهده پیمانکار است باید برای انجام تمامی اقدامات بازسازی گروه متخصص و کارگران لازمه را فراهم کند و علاوه بر آن با توجه به نوع قرارداد پیمانکاری هم باید مصالح را تهیه کند.
اصلیترین پاسخ این سوال در واقع همان است که در ابتدای این مطلب هم به آن اشاره کردیم. در یک کلام کمبود فرصت افراد برای رسیدگی به امور ساخت و ساز. به طور کلی کار ساخت و ساز تقریبا کار زمانبری است و نیاز به حضور دائم شخصی به عنوان مسئول کارها دارد. حال این شخص هم میتواند کارفرما باشد و هم پیمانکار. گذشته از این موضوع از قدیم گفتن کار را باید به کاردان سپرد. به این ترتیب همه افراد تخصص و تجربهای که پیمانکار در کار ساخت و ساز دارد را ندارند. به عنوان مثال در صورتی که خود برنامهریزی کارها را دست بگیرید و از پیمانکار استفاده نکنید، در انتخاب گروه متخصص خوب برای انجام هر قسمت از بازسازی مانند تعویض سیستم گرمایش، کفسازی و…به چالش میخورید و در آخر هم ممکن است به نتیجه موردعلاقه خود نرسید.
در کنار تمامی این موارد زمانی که این کار را به پیمانکار میسپرید، طرف حساب شما تنها یک شخص آن هم پیمانکار است و خوب و بدی کار را تنها از این شخص میخواهید . اما در آن صورت در هر مرحله و با اشخاص و استادکاران مختلف باید دست و پنجه نرم کنید و طرح موردنظر خود را برای هر کس به طور جداگانه توضیح دهید.
یک حسن دیگری که پیمانکار دارد این است قبل از شروع هر کاری برنامهریزی، زمانبندی و برآورد هزینه میکند و شما از صفرتاصد پروژه را در همان ابتدا آگاه هستید. اما در حالتی که خودتان مدیر پروژه خود هستید علاوه بر اینکه زمان بندی و طرح کلی از آن در ذهن ندارید ممکن است هر استاد کاری با توجه به سلیقه و نظر خود پیشنهاداتی به شما دهد که شما بدون آگاهی قبول کنید. این موضوع هم باعث افزایش هزینهها میشود و هم ممکن است در آخر به نتیجه مطلوب نرسید. پس تفاوت هزینه پیمانکار بازسازی با اینکه خودتان مدیر پروژه خودتان شوید را در انتهای کار میتوانید مقایسه کنید. در ابتدا مسلما هزینه نهایی که پیمانکار ارائه میدهد بیشتر است. اما در عوض هم دیگه نگرانی بابت پیشبرد کارها ندارید، هم وقت خود را تلف نمیکنید و هم اینکه دچار سردرگمی نمیشوید و از همه مهمتر از شر هزینه های اضافی و بدون برنامه رها میشوید.
همانطور که گفتیم این کار با وجود مزایایی که دارد، یک سری معایب هم دارد. اما تفاوت این دو در این است که شما در صورت انتخاب درست پیمانکار خوب میتوانید تا حد زیادی معایب سپردن بازسازی ساختمان به پیمانکار را کاهش دهید. اما معایب آن به شرح زیر است:
همیشه بزرگترین نگرانی که همه افراد در سپردن کارها به پیمانکارها دارند بدقولی و تحویل ندادن به موقع پروژه است. این موضوع اهمیت بسیاری دارد که شما میتوانید با بررسی سابقه پیمانکار و تحقیقات کافی از میان پیمانکاران فرد خوشقول و با مسئولیتی را انتخاب کنید.
علاوه بر این یکی دیگر از نگرانیها در پروژههای پیمانکاری این است که کارفرما نگران کیفیت مصالحی است که پیمانکار در ساخت به کار میبرد. این موضوع هم با مشخص کردن کیفیت مصالح در قرارداد تا حدی قابل کنترل است. علاوه بر این شما میتوانید نوع قرارداد خود را به گونهای تنظیم کنید که تهیه مصالح بر عهده خودتان باشد.
در کنار تمامی این موارد برای برخی اینکه خودشان به طور مستقیم و کامل روی پیشرفت پروژه بازسازی نظارت ندارند را دوست ندارند و میخواهند خودشان روی تمامی کارها نظارت کنند. به همین خاطر این روش را انتخاب نمیکنند. اما به طور کلی با وجود مشکلات و دغدغههای افراد در زندگی امروزه بهتر است با صرف وقت کافی در انتخاب پیمانکار بازسازی خوب تمامی کارهای بازسازی را به پیمانکار سپرده و خود به کارهای دیگرتان بپردازیدو مجموعه ایستا دقیق سپاهان یکی از با سابقه ترین مجموعههای پیمانکاری ساختمان است که علاوه بر ارائه خدمات ساخت و ساز ساختمانها اقدامات بازسازی ساختمان را هم انجام میدهند. به منظور دریافت اطلاعات کامل و راهنمای های بیشتر میتوانید با کارشناسان این مجموعه تماس بگیرید.